DANI EUROPSKE BAŠTINE 2023

11.10.2023


Povodom Dana europske baštine 2023. godine, Folklorni ansambl Linđo održao je predavanje o narodnim nošnjama i instrumentima te o Nikoli Lali Linđu – lijeričaru čiji prapraunuk Mario Lale svira danas u Linđu. Predavači su bili Marica Vlahinić, voditeljica fundusa i radionice narodnih nošnji i Rikard Kužnin, glazbenik u Ansamblu, dok je uvodnu riječ održao Vlaho Kljunak, ravnatelj Ansambla.

Folklorni ansambl Linđo posvećuje posebnu pozornost očuvanju tradicijske kulture kao svojevrsnom simbolu identiteta, ispunjavajući tako svoju zadaću prikupljanja, umjetničkog obrađivanja i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne baštine, nastojeći u svakom segmentu biti što bliži autentičnom narodnom izričaju.

Glazbeni orkestar Folklornog ansambla Linđo od svojih službenih početaka 1965. godine okuplja dubrovačke glazbenike te je neizostavan sudionik svih folklornih nastupa. Iako mu je primarna namjena da glazbenim izvedbama prati plesače, od samih početaka do danas orkestar je razvio i širok repertoar samostalnih glazbenih i vokalno-instrumentalnih točaka, što je rezultiralo cjelovečernjim koncertima koji se održavaju povodom Svjetskog dana glazbe.

Dani europske baštine najrasprostranjenija su participativna kulturna manifestacija u Europi. Vijeće Europe pokrenulo je inicijativu 1985. godine, koja je postala zajednička akcija u suradnji s Europskom unijom od 1999. godine. Hrvatska se manifestaciji Dana europske baštine pridružila godine 1995. proglašenjem posavskog sela Krapje selom graditeljske baštine. Otad se kontinuirano obilježavaju svake godine tijekom rujna i listopada.
OSTALE NOVOSTI