PROSLAVLJENA 50. OBLJETNICA DVOSTRUKE KRUNE U DIJONU

13.09.2023


 


Do dugo u noć s 11. na 12. rujna slavila je zlatna Linđova generacija koja je 1973. godine na tadašnjem najpoznatijem i najprestižnijem Međunarodnom festivalu folklora u svijetu Dijonu, osvojila Zlatnu kolajnu za izvođenje tradicijskih plesova te Zlatnu ploču za interpretaciju narodne glazbe okupila se večeras u Lazaretima kako bi proslavili veliku 50. obljetnicu dijonske „dvostruke" krune. Bila je to prilika da se mnogi prijatelji iz tog vremena nađu i prisjete se uspomena koje ih vežu.

Nemojmo zaboraviti kako je taj uspjeh ostvaren nakon samo osam godina postojanja ansambla, što svjedoči velikom početnom entuzijazmu.

- Puno se radilo. Ova generacija bila je složna. Koliko su bili skupa, kada smo osvojili ovo priznanje, uhvatili su me i počeli me bacati u zrak na pozornici. Bacali su me u zrak, a koliko su bili složni, složno su se izmakli tako da sam pao na pod. Moram se ovdje zahvaliti svim generacijama i svakom plesaču, glazbeniku i pjevaču koji je ikada nastupao z Ansamblu. Svatko tko je i jednu minutu izašao na pozornicu zaslužan je da danas imamo Linđa. I još nešto… Hvala Gradu Dubrovniku. Oni su nam uvijek bili podrška i uvijek su znali prepoznati ono što Linđo radi – rekao je Suljeman Muratović - Sule prvi voditelj i suosnivač FA Linđo.

Među brojnim sudionicima osvajačkog pohoda u Francusku bio je i Jozo Šoletić, najprije plesač, a potom i korepetitor, pa jedno vrijeme i tajnik u Linđa:

- Pisali su o nama kao ansamblu koji je gotovo dosegnuo savršenstvo, a pritom je ostao nepatvoren. Za nas koji smo tamo plesali i svirali je po logici stvari prestalo vrijeme, ali mi smo i danas sretni kada Linđo nešto lijepo osvoji. Nisam od onih koji kažu mi smo bili bolji. Nismo bili bolji, svaka generacija ima neke svoje kvalitete. Radujemo se što Linđo i danas ima ono čime smo mi osvojili publiku u Dijonu, a to su nošnje, koreografije, ples, pjesma, mladost i entuzijazam.

Vrijedi istaknuti kako su dvoje članova ansambla iz tog doba Dube Roko i Luko Brailo danas u Upravnom vijeću Folklornog ansambla Linđo i upravo je od gospođe Roko krenula inicijativa za ovim okupljanjem.

- To vam je kao kad kao mlad čovjek gledate sportska natjecanja pa razmišljate, majko moja hoću li ja ikada ovako nešto doživjeti? Stjecajem okolnosti kao mlad čovjek sam bio članom ove skupine koja je iz Dijona donijela dva zlata. Toga se vrijedi prisjetiti - rekao je za kamere DUTV-a Luko Brailo. Oduševljenje nije krila ni inicijatorica okupljanja Dube Roko: 

- Nakon 50 godina pola ovih ljudi koji se večeras okupilo su mi kao braća i sestre. Tako se osjećam. Dijon? To nam je bilo iskustvo u kojem smo dali svoj maksimum. Jako smo željeli osvojiti ta zlata i u tome smo uspjeli - riječi su današnje članice UV-a, a tadašnje plesačice Dubravke Roko.

S razlogom su blistala lica Linđovaca kojima su se s velikim respektom obratili i današnji ravnatelj Vlaho Kljunak, te umjetnički direktor Andrija Ivančan.
- Malo je tko svjestan veličine uspjeha kojega ste kao osmogodišnji ansambl postigli u Dijonu osvojivši dva zlata. Osobno sam bio na tom natjecanju tri puta i dva puta osvojio treća mjesta, a jednom nisam osvojio – ništa, tako da vrlo dobro znam o čemu pričam. Vaš je uspjeh vjetar u leđa svemu onome što se kasnije događalo i što se danas događa u našem ansamblu i na tome vam hvala – kazao je Andrija Ivančan, umjetnički direktor. 


 

OSTALE NOVOSTI