[HUMANITARNI KONCERT] PRIKUPLJENO 13300 KUNA

15.12.2022


 


Sve je počelo jednim telefonskim pozivom prije 23 godine kada je na Radio Dubrovniku gostovao tadašnji ravnatelj Linđa pokojni Mirsad Omerčahić. Udruga slijepih poželjela je dobiti telefax bez kojega je tadašnje poslovanje bilo nezamislivo i Mirso je rekao: „Nema problema, Linđo će organizirati koncert povodom Blagdana svete Lucije i sav prihod će biti namijenjen udruzi slijepih i slabovidnih osoba".  

- U ovaj projekt Linđo je ušao kada se većina današnjih plesača nije ni rodila i čini nas sretnim da se ta tradicija i dalje njeguje – kazao je Vlaho Kljunak, ravnatelj Folklornog ansambla Linđo na koncertu koji je održan u srijedu, 14. prosinca u Kazalištu Marina Držića. Tom prigodom prikupljeno je 13300 kuna koje će biti uplaćene Udruzi slijepih. 

FOTOGALERIJA DUBROVAČKOG DNEVNIKA

Koncert je otvoren kolendom iz Hrvatskog zagorja „Dobar večer dobri ljudi" i uz već tradicionalno sudjelovanje bivše članice Silvije Oršulić koja iz godine u godinu pomaže Linđovcima u izvedbi ove krasne pjesme. 

U plesnom dijelu večeri najprije se otputovalo među naše Bunjevce i koreografijom Sulejmana Muratovića otvorilo niz najljepših hrvatskih folklornih plesova i melodija. Potom su slijedili Splitski plesovi Branka Šegovića nakon kojih su kroz „Valpovačke plesove" našeg utemeljitelja Sule Muratovića predstavljene originalne Bizovačke nošnje koje je danas gotovo nemoguće pronaći.

Kako Linđo bez Linđa nije Linđo, tako je nazamisliv nastup našeg ansambla bez poskočice kojom se dičimo. Također, lijepo je znati kako u Linđa lijericu svira Mario Lale, pra pra unuk Nikole Lale Linđa, po kojemu su i poskočica i ansambl dobili ime. Kao uvod u poskočicu Linđo naša muška klapa otpjevala je 'Zelenu naranču', a nakon koreografije koju također potpisuje gospodin Muratović uslijedio jenastup naših tamburaša koji su se ove godine na natjecanju u Dugom selu 'okitili' zlatnom plaketom. Orkestar je izveo 2 skladbe Marjana Makara, jednog od najcjenjenih autora u hrvatskom folkloru. Gledatelji su imali priliku slušati Čez Remete, a potom i 3. stavak Markuševačkih dana, pod nazivom 'Veseli svati'.

FOTOGALERIJA DUBROVAČKOG VJESNIKA

Koncert je zaključen „Podravskim svatima" dr. Ivana Ivančana i autora glazbe Marjana Makara. Riječ je o najnagrađivanijoj koreografiji u Hrvata koju je Linđo premijerno izveo 2018. godine, a od ove sezone s potpuno novom postavom izvođača imat će je i u svojim redovnim nastupima.

FOTO: Goran Mratinović (Dubrovački dnevnik) 

OSTALE NOVOSTI