[LJETNE IGRE] Na radost brojne publike

22.08.2022Folklorni ansambl Linđo nastupio je na radost brojne publike u petak, 19. kolovoza u parku Gradac. Bio je to drugi Linđov nastup u sklopu programa 73. Dubrovačkih ljetnih igara.

Folklorni ansambl Linđo neizostavan je sudionik programa Dubrovačkih ljetnih igara od 1967. godine pa je tako i ovoga ljeta zabilježio dva festivalska nastupa, 3. i 19. kolovoza na Gradcu. Unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi, kiša je zaobišla Gradac te su Linđovci još jednom izišli na scenu i pokazali zašto su jedan od omiljenih programa kako domaće, tako i strane publike.

- Zbog mogućnosti kiše doslovno do zadnjeg trenutka nismo znali hoće li biti koncerta. Ipak, kiša nas je pustila, a naše Tajana Kera i Marica Vlahinić zadužene za fundus naših nošnji odradile su vrhunski posao. U suradnji s voditeljem tehničkih poslova Tomislavom Malešom zaštitile su sve nošnje i omogućile plesačima i glazbenicima predivnu večer u parku Gradac. Već u utorak nastavljamo s redovnim nastupima u Lazaretima, a uskoro nas očekuju i neka putovanja. Hvala svima, a posebno publici koja nas je nosila od početka do kraja koncerta - napisali su linđovci na svom službenom facebook profilu.

Na repertoaru su se našli Markuševački veseli dani (Svati), Posavski plesovi, Valpovački plesovi iz Bizovca te najpopularniji ples Dubrovačkoga primorja – poskočica Linđo koja se pleše uz pratnju lijerice, a po kojem je ansambl i dobio ime. Izvedeni su zatim Plesovi iz Baranje, Stari splitski plesovi te brze vrtnje i virtuozne figure Plesova iz Zaprešića, dok su večer zaključili Bunjevački plesovi i njihovo najpoznatije bunjevačko kolo u kojemu se momci natječu u plesnim domišljajima s ciljem zavođenja djevojaka, dok posebne zvučno - ritmičke efekte postižu zvečkama-zvončićima na čizmama. Program su začinile i glazbene točke u izvedbi muške, ženske i mješovite klape, kao i solistički nastup Lucije Banić, uz pratnju linđovog tamburaškog orkestra. Publika je dugim pljeskom ispratila svaki dio nastupa, a uz poskočicu Linđo najveće su oduševljenje očekivano izazvali Bunjevački plesovi pa su na samom kraju kao zahvalu publici još jednom zaigrali dio kola.

 

Foto: Dubrovačke ljetne igre

OSTALE NOVOSTI