[KADROVSKA POJAČANJA] ANDRIJA IVANČAN UMJETNIČKI DIREKTOR LINĐA

30.03.2022


Nakon raspisanog i provedenog natječaja Upravno vijeće Folklornog ansambla Linđo jednoglasno je usvojilo prijedlog ravnatelja Vlaha Kljunka da se diplomirani etnolog i polonist Andrija Ivančan imenuje novim umjetničkim direktorom Folklornog ansambla Linđo. Riječ je o dugogodišnjem umjetničkom voditelju i programskom savjetniku ZFA dr. Ivana Ivančana, a od travnja 2016. do travnja 2020. godine Andrija Ivančan je bio umjetnički direktor LADA – nacionalnog ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske. Također, Andrija Ivančan je od 1994. godine prvi umjetnik s područja folklorne koreografije kojemu je Republika Hrvatska odobrila status slobodnog umjetnika, učitelja folklornog plesa.

- Nemjerljiva je uloga i značaj Folklornog ansambla Linđo za kulturni i društveni život grada Dubrovnika i okolice od njegovog osnutka do danas. Ta činjenica obvezuje na održavanje stalne najviše umjetničke razine, pa prema tome i na kvalitetno i visoko stručno umjetničko vođenje institucijom – istaknuo je novi umjetnički direktor Andrija Ivančan u uvodu kojim je predložio plan rada u sljedećem četverogodišnjem razdoblju na koji je izabran. 

U prijedlogu programa Ivančan kaže kako zadane ciljeve nije postavio napamet, već su oni posljedica osobnog iskustva u radu s Ansamblom u četiri navrata. 

- Radeći s Ansamblom na postavljanju dviju izuzetno zahtjevnih koreografija (Podravski svati i Splitski plesovi) za koje se može konstatirati kako su pravi profesionalni zahvati, bilo je jasno kako se i u voditeljskom i u izvođačkom kadru krije izuzetan potencijal koji može odgovoriti najkompleksnijim scenskim izazovima – riječi su Ivančana koji je uz posebno napominjanje dobre suradnje dodao kako je međusobni odnos u razdoblju postavljanja ovih dviju koreografija bio pun strasti i dobre energije, što je osnovni preduvjet bez kojeg je nemoguće ostvariti zadane ciljeve. 

U samom kraju ciljeva koje si je postavio za četverogodišnje mandatno razdoblje Ivančan se posebno osvrće na rad s djecom. Ističe kako Linđo prije svega jest javna ustanova u kulturi, osnovana s namjerom obogaćivanja kulturne i turističke ponude, ali isto tako kako bi okupljala djecu i mladež Dubrovnika i okolice, te ih odgajala u duhu poštovanja tradicijske kulture. 

Iz bogatog životopisa novog umjetničkog direktora Linđa izdvojit ćemo kako se uz ime Andrije Ivančana veže organizacija brojnih zapaženih gostovanja ZFA u inozemstvu: Južna Amerika (1998., 2008.), Velika Britanija i Mađarska (1999.), Japan (2000.), Kanada (1995. i 2001.), Poljska (2002.), Francuska, Španjolska, Slovenija (2003.), Španjolska (2004., 2011.), Sjedinjene Američke Države (1995., 2005., 2016.), Portugal (2010.), Slovenija, Portugal, Francuska, Španjolska (2011.), Ruska federacija (2013.), Italija – Sicilija (2014.), Belgija i Francuska (2015.).

Uz brojne nagrade na najvećim svjetskim natjecateljskim folklornim festivalima ističe se i suradnja s brojnim ansamblima, a Andrija Ivančan je autor većeg broja glazbeno – scenskih dijela koje izvode profesionalni i amaterski ansambli u Hrvatskoj, Europi, Australiji, Južnoj i Sjevernoj Americi.

FOTO: DuList
OSTALE NOVOSTI