Folklorni ansambl LINĐO 1965. – 2015.
Pet desetljeća razigrane dubrovačke mladosti

Ako ste u Dubrovniku preporučujemo vam: odvojite dva sata svog dragocjenog vremena i posjetite nastup Folklornog ansambla Linđo.


Osvjedočit ćete se da su to iznimno dojmljive priredbe preko kojih ćete upoznati dobar dio tradicijske kulture i narodne umjetnosti dubrovačkog kraja, ali i velikog dijela Hrvatske.

Od svoga osnutka 1965. godine, kada je Ansambl utemeljio g. Sulejman Muratović, brojne generacije mladih Dubrovkinja i Dubrovčana neumorno i s velikim uspjehom prikazuju narodno stvaralaštvo iz gotovo svih hrvatskih krajeva.

Ansambl okuplja oko 300 mladih koji plešući i pjevajući u originalnim kostimima neprocjenjive vrijednosti – a Linđo ih u svom fundusu ima 1500 - plijene svojom živošću i šarenilom svjedočeći o bogatstvu tradicijske kulture i hrvatskog folklora.

Kad je o tome riječ upravo se starinski sloj hrvatske tradicijske glazbe i plesa odlikuje bogatstvom različitih izvoditeljskih stilova, heterogenošću repertoara te raznovrsnošću upotrijebljenih glazbala.

Takva je raznorodnost, ističu etnostručnjaci, posljedica neujednačenih životnih uvjeta, turbulentnih povijesnih događanja te smještaja Hrvatske na zemljopisnom, političkom i kulturnom susretištu mediteranskog, srednjeuropskog i balkanskog prostora. Četiri temeljne hrvatske regije:nizinska, središnja, gorska i primorska ujedno su i četiri različita, nerijetko nadasve kontrastna etnografska područja.

Najveći dio tih zanimljivih i čudesnih kontrasta doživjet ćete, poštovani posjetitelji Dubrovnika, upravo na Linđovim priredbama, čije nastupe krasi, već pet desetljeća, nepatvoreni šarm razigrane i raspjevane mladenačke radosti.

Folklorni ansambl Linđo danas je ustanova u kulturi Grada Dubrovnika. No, Linđo je u proteklih pedeset godina postao mnogo više od toga:nezaobilazni je dio kulturne ponude turističkog Dubrovnika i jedan je od najupečatljivijih simbola društveno korisnog okupljanja dubrovačke mladosti postavši tako dobrim duhom Grada. O tome rječito govori činjenica da je u proteklih pet desetljeća više od 3000 mladih Dubrovkinja i Dubrovčana plesom, pjesmom i muziciranjem prošlo kroz Ansambl njegujući i predstavljajući običaje, tradiciju i kulturnu baštinu svog i drugih hrvatskih krajeva. .

Linđo, koji je dobio ime po najpopularnijem narodnom kolu u dubrovačkom kraju, gostovao je diljem Europe, kao i u mnogim velikim gradovima SAD-a, Australije, Južne Amerike i Japana. Njegove su nastupe snimale najuglednije svjetske televizijske kuće, a od 1967. godine Linđoje stalni i uspješni sudionik Folklornog dijela programa Dubrovačkih ljetnih igara, svjetski poznatog i najpriznatijeg hrvatskog glazbeno-scenskog festivala.

Od mnogobrojnih pobjeda i nagrada na brojnim festivalima Linđo je osobito ponosan na Zlatnu kolajnu za ples i Zlatnu ploču za glazbu osvojene na svjetski najpriznatijem Festivalu folklora, u francuskom gradu Dijonu 1973. Godine 2012.Linđo je postao nositelj priznanja "Ambasador mira" koje mu je dodijela hrvatska sekcija međunarodnog Instituta za promidžbu mira kroz turizam (IIPT).

Luko BRAILO