[TURNEJA] LINĐOVCI U TURSKOM IZMIRU

05.10.2021


Nakon deset dana i tisuću prijeđenih kilometara, Linđovci su se vratili iz turskog Izmira gdje su sudjelovali na 15. Balkanskom festivalu folklora. Riječ je o njihovom prvom gostovanju izvan granica Hrvatske nakon godinu i deset mjeseci. Na festivalu je bilo oko 450 sudionika, od toga 25 Linđovaca.

-Ponovno smo išli u Izmir gdje smo posljednji put bili prije sedam godina. Ove godine je organizator uložio je maksimalne financijske i ljudske kapacitete. Folklorna festivalska priča proširena je s gastro i filmskim festivalom. Bila je organizirana revija kostima inspirirana narodnim nošnjama. Bilo mi je posebno zanimljivo to vidjeti – reći će ravnatelj FA Linđo Vlaho Kljunak. Dok je dvadesetak Linđovaca predstavljalo tradiciju našeg kraja u Turskoj, drugi je redovno nastupao u Gradu.

Svaki dan su išli na nastupe s ostalim društvima iz više država, uglavnom s istoka Europe. Zbog toga nisu imali priliku prisustvovati drugim događanjima.

-Bili smo dosta anagažirani oko svakodnevnih nastupa, u Izmiru te u okolnim gradovima od kojih svaki broj do 100 tisuća stanovnika. To su za njihove pojmove manji gradovi. Inače, Izmir s okolicom broji oko 4 i pol milijuna ljudi. Treći je to grad u Turskoj po veličini – rekao je. Linđovci su bili i na prijemu kod gradonačelnika Izmira Tunça Soyera, s predstavnicima ostalih društava i folklornih grupa. ‘Poklonili smo mu mali kip sv. Vlaha i monografiju Damira Fabijanića’, naglasio je te ispričao zanimljivu ‘crticu’ s turneje.

-Na turneji nam se došao javiti jedan Splićanin. Naime, ima curu iz Izmira, a koja je bila na Erasmusu u Splitu gdje su se upoznali i zaljubili. On je bio njoj u posjeti te živi blizu područja gdje smo nastupali. Shvatio je da se nešto događa te kad je vidio hrvatsku zastavu, došao je k nama – kazao je.

Organizatori, kako kaže, u budućnosti žele ovu folkornu priču proširiti na cijeli Mediteran te uključiti, primjerice, gradove iz Španjolske i Francuske.

-Bili su vrlo otvoreni i susretljivi za bilo kakve prijedloge i sugestije. Imaju ideju i želju napraviti od toga puno više. Mi se unaprijed radujemo svim budućim suradnjama – istaknuo je Kljunak te pritom posebnu zahvalu uputio Hasanu Šehoviću, velikom prijatelju Linđa i Dubrovnika koji živi i djeluje u Izmiru.

OSTALE NOVOSTI