[FOLKLORNI ANSAMBL LINĐO] DOBITNIK NAGRADE GRAND PRIX ORLANDO 2021

25.08.2021


Teško je riječima Dubrovčaninu objasniti koliko mu znači biti dobitnikom nagrade Grand prix Orlando koja se dodjeljuje za osobit i izniman umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Tu emociju i čast imali su priliku osjetiti velikani poput Miše Martinovića, Tonka Lonze, Joška Juvančića, Milke Podrug Kokotović ili našeg Dubrovačkog simfonijskog orkestra, pa se i njima zatresao glas i zadrhtala ruka kada su njihov rad i talent bili priznati od svojih. A svi znamo da je najteže doma uspjet.

Ovo je nagrada koja pripada svakom Linđovcu pojedinačno koji je od 1964. pa sve do danas plesao, pjevao ili svirao u Ansamblu. Ona pripada i onoj prvoj generaciji koju je okupio Sulejman Muratović, ali također posebno pripada i onoj generaciji koja je 1991. godine očuvala Linđa i dala nadu u bolje sutra u trenucima kada je bilo najteže. No dozvolite nam da ona, barem malo, pripada i ovoj najmlađoj generaciji na koju smo posebno ponosni. U ovim ludim vremenima korone, kad se mnoge udruge gase jer imaju problema s članstvom, Linđo je na pozornicu Igara doveo 40 novih članova A sastava. Zamislite samo kako će njima u sjećanju ostati prvi nastupi. Iza leđa Katedrala, publika sjedi ispred Dvora, a plešeš i sviraš s pogledom na Crkvu svetoga Vlaha i Sponzu.

Velika, neizmjerna hvala Hrvatskoj radio televiziji koja je i ovoga puta prepoznala sav trud kojega je Linđo uložio svih ovih godina u očuvanju tradicije i baštine cijele Hrvatske. 

Zanimljiv je taj odnos između Folklornog ansambla Linđo i Dubrovačkih ljetnih igara koji traje 54 godine. Pun je međusobnog poštovanja, da ne kažemo poslovno umjetničke ovisnosti. Nekako nam je nezamislivo da bi se u Gradu mogle održati Igre, a da Linđo nije njihov sastavni dio. S druge pak strane, manje je poznato da Linđo samo na Igrama ima produkcijske uvjete izvesti svoje najatraktivnije, a samim tim i najteže, točke. Ipak je Linđo na Igrama dosada nastupio više od 330 puta. A tek svečanost otvaranja Igara…

- Onaj trenutak kad se podiže barjak Libertas i pjeva Gundulićeva Himna slobodi poseban je za sve Dubrovčane svake godine iznova, a mi Linđovci imamo privilegiju aktivno sudjelovati u činu otvaranja Igara. To je jedan od onih trenutaka kada si ponosan na Grad, na Igre, na Linđo i na sebe što si dio toga. Teško je to nekome sa strane shvatiti. I ne treba. Samo nek' poštuje – napisano je ove godine na Linđovoj facebook stranici uoči otvaranja 72. Dubrovačkih ljetnih igara. Tada ni u primislima nismo imali da ćemo se ove godine naći u odabranom društvu velikana koji imaju čast biti nagrađenima nagradom Grand Prix Orlando. Tim više i u budućnosti ćemo dati sve od sebe kako bismo opravdali ovo nam, kako ga mi shvaćamo, ukazano povjerenje.OSTALE NOVOSTI