[PREDSTAVLJENA LINĐOVA BOJANKA] Najljepše što možemo prezentirati

03.10.2017

Linđova bojanka predstavljena je na današnjoj konferenciji za novinare u Linđovoj lađi u Lazaretima. Radi se o projektu koji za cilj ima upoznati najmlađe s tradicijskom kulturom ovoga kraja. Vršitelj dužnosti Linđa Vlaho Kljunak kazao je kako će se bojanka moći kupiti u Linđovoj suvenirnici sredinom ovog mjeseca po cijeni od 50 kuna.

- Bojanka je rezultat rada s "Linđovim blagom", ona je nastala kao nužnost, ali i edukativno-zabavni priručnik, koji sadrži štivo koje bi svaki plesač i čovjek koji se bavi folklorom trebao znati o svom zavičaju i kulturi. - rekao je Kljunak zahvalivši se Gradu Dubrovniku, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i DPDS-u koji su pomogli u realizaciji projekta.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je da je ono što "bojanka predstavlja nešto najljepše što od sebe možemo prezentirati gostima"

- Bilo bi dobro da se bojanka podijeli u školama, uz sufinanciranje Grada Dubrovnika, kako bi promicali da se putem programa "Linđovo blago", koji je pozitivan primjer kako puniti A sastav, mladi odluče za Linđo. Sve što imamo nam je zaludu, ako nemamo nekoga tko će to prenositi i nasljeđivati. - rekao je Franković.

Više o bojanki rekao je autor stručnog koncepta ovoga projekta Ivica Kipre, etnolog i antropolog.

- Podnaslov bojanke je "Baština u bojama", a ona zaista jest baština u bojama. Veseli nas što će djeca moći bojati naše nošnje. Na cijelom projektu sudjelovala je skupina entuzijasta. Tu je Dubravka Sarić, koja je autorica projekta i urednica, a za maštovita likovna rješenja i ilustracije je zaslužna Petrunjela Vuković. Za stihove koji su šaljivi, ali i poučni zaslužne su odgajateljice iz vrtića Radost Vesna Ribić i Dijana Tot. Osim spomenutih je sudjelovao niz stručnjaka. Sudjelovala je tu etnologinja Marica Matuško, preparatorica za tekstil Mariju Vraničić, a za lekturu profesorica hrvatskog jezika Mirjana Žeravica iz Klasične gimnazije. Sve to ne bi bilo moguće izvesti da nije bilo naše drage Ivane Putice, koja je zaslužna da bojanka izgleda kako izgleda. - rekao je Kipre.

- Tradicijska baština je bitan dio našeg zavičajnog identiteta, a koji je potrebno očuvati u suvremenim globalizacijskim procesima. Ova bojanka je nastala timskim radom i promišljanjem kako slikovito prikazati bogatstvo naše etnografske i folklorne baštine. Htjeli smo da ne bude zanimljiva samo djeci, nego i roditeljima, odraslima, bakama... Bojanka ima 48 stranica, a zastupljene su regije od Konavala, Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja i otoka Mljeta. Osim ilustracija i tekstova može se naći niz crtica iz kulturnog života tih sredina, pa tako ne samo da čuvamo materijalnu baštinu, nego i duhovnu baštinu. - zaključio je Kipre.

Vedran Salvia/dupress
Fotogalerija Sve galerije


Natag na novosti