[68. LJETNE IGRE] ČETIRI ZAPAŽENA NASTUPA

02.09.2017
Četiri nastupa Folklornog ansambla Linđo na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama koji su održani na taraci tvrđave Revelin protekla su uz ovacije publike i podršku iz prepunog gledališta.

Iz godine u godinu Linđo svojim nastupima na Igrama predstavlja bogatu baštinu hrvatskih narodnih pjesama i plesova, zanimljive i stranoj i domaćoj publici festivala. U programu ovogodišnjih nastupa izveli smo neizostavnu dubrovačku poskočicu „Linđo" po kojoj je ansambl i dobio ime, zatim plesove iz Zaprešića, Vrlike, Valpova, starogradske plesove te tradiciju Bunjevačkih Hrvata i Šokaca, uz lokalne pjesme i napjeve. Premijerno su izvedene baranjske pjesme i plesovi „Od Petarde do Ižipa" u koreografiji Krunoslava Šokca te glazbenoj obradi Duška Topića, ali i nova glazbena točka „Cvetje moje" koja prema zapisu i obradi Duška Topića predstavlja svatovske glazbene motive iz Podravine.

Ansambl osobito njeguje klapsku pjesmu, taj danas, najrašireniji oblik tradicijskog pjevanja juga Hrvatske, njenih primorskih i otočkih krajeva, kojim su prožeti Linđovi festivalski nastupi. U prosincu 2012. UNESCO je uvrstio klapsko pjevanje na popis nematerijalne svjetske baštine. Ansambl Linđo dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Recimo i kako je Linđo neizostavan dio Ljetnih igara od 1967. godine.

Pogledajte djelić atmosfere kroz fotografije Željka Tutnjevića fotoreportera Dubrovačkog vjesnika.Pregledaj fotogaleriju
Fotogalerija Sve galerije


Natag na novosti