[TAMBURA I PJESMA] Dva sjajna predavanja

09.09.2018

Dva sjajna predavanja ili bolje rečeno radionice imali su priliku poslušati Linđovci tijekom proteklog vikenda. Duško Topić i Joško Ćaleta spadaju u najveće autoritete hrvatske glazbene scene kada je u pitanju očuvanje i poznavanje baštine i folklora.

Najprije je u petak gost Linđa bio Duško Topić, glazbeni pedagog koji je zapisao, sačuvao i obradio veliki broj tradicijskih melodija, osobito iz Slavonije i Baranje, a glazbeni je voditelj nekoliko poznatih društava poput "Valpova 1905.” i "Osijek 1862.” Uz uvodni teoretski dio Duško Topić je Linđovcima i njihovim gostima puštao niz primjera kako su se tradicijska glazbala koristila u narodu, te kako u današnje vrijeme reinterpretacijom glazbe i njezinim prilagođavanjem scenskoj izvedbi 'ne uništiti' ono izvorno. Potom je i u praktičnom radu s članovima orkestra pokazao svu svoju veličinu, ali i skromnost unatoč bogatom iskustvu i opusu kojega ima iza sebe.

U subotu ujutro dr. sc. Joško Ćaleta uvodno je održao predavanje na temu Hrvatska tradicijska vokalna glazba: stilovi i žanrovi. Nakon ure vremena teorije, krenulo se s pjevanjem i potom gotovo dva sata uz maestra Ćaletu uživalo u interpretacijama napjeva iz raznih krajeva Hrvatske.

Od oba predavača, kao i svih Linđovca izražena je nada kako je ovo samo početak suradnje koja će u budućnosti biti i puno veća.
Fotogalerija Sve galerije


Natag na novosti