[STRUČNI SKUP U OMIŠU] Vedran Ivanković predavač na seminaru o klapama

30.11.2017

Festival dalmatinskih klapa u Omišu proteklog je vikenda organizirao stručni seminar na kojem je jedan od predavača bio i Vedran Ivanković, voditelj pjevanja, odnosno zbora i klapa u Folklornom ansamblu Linđo.

Naime, sudionici seminara i klapskih radionica imali su priliku aktivno sudjelovati u radu s voditeljima koji su se dokazali u radu s klapama. Tako su saznali kako upjevati klapu, kako odabrati pjesmu za klapu, kako pristupiti postavljanju pjesme, rad na detaljima i slično.

Zanimljivo je istaknuti kako je Vedran Ivanković u svim stručnim materijalima predstavljen kao član Folklornog ansambla Linđo od rane mladosti, te dugi niz godina voditelj zbora i klapa u Ansamblu.

Također treba istaknuti kako je riječ o glazbenom voditelj ženske klape FA Linđo, čije su članice u trenutku osnivanja također sve odreda bile plesačice u Ansamblu, a s kojom je od njenog osnutka ostvario brojne uspjehe. Na FDK nastupaju od 2001. godine i osvajaju ukupno 19 nagrada: jedan Zlatni štit, jedan Srebrni štit, tri Brončana štita, Zlatni i Srebrni leut dvaput i Brončani leut četiri puta. Od 2002. voditelj je klape Ragusavecchia iz Cavtata s kojima je osvojio dva festivala, dok je kao voditelj mješovite klape Mareta također osvajao nagrade na večerima po okriljem FDK-a.

Uz Ivankovića predavači - voditelji radionica na seminaru su bili: Antonela Pilić Burić - umjetnička voditeljica i prvi sopran ženske klape Neverin iz Kaštel Lukšića, Ante Rados - pjevač, voditelj, skladatelj, aranžer i glazbeni producent, voditelj brojnih klapa među kojima Fortunal iz Rijeke i Crikvenica, te Mario Markovina, nagrađivani voditelj ženske klape Korjandul i voditelj brojnih drugih klapa.

Osim klapskih radionica na seminaru je bilo nekoliko vrlo zanimljivih tema i predavača. Tako je mo Krešimir Magdić održao predavanje na temu 'Kako skladati u duhu klapske tradicije', dok je mo Dušan Šarac, umjetnički ravnatelj FDK-a imao izlaganje na temu 'Problematika izbora repertoara za FDK Omiš. Vedrana Milin Ćurin je predstavila projekt UMAS 'Klapsko pjevanje', dok je ravnatelj Festivala Mijo Stanić govorio o novinama i planovima FDK u idućem razdoblju.

Posebno je zanimljiva bila rasprava na okruglom stolu tijekom koje su sudionici raspravljali o sljedećim temama: Što je klapa danas, muzikološki, poetički, sociološki? Kako pristupiti problemu vulgariziranja i komercijalizacije fenomena klapske pjesme? Kako je pretvoriti u suvremeni kulturni "brend” po mjeri njenog stvarnog, izvornog sadržaja?
Fotogalerija Sve galerije


Natag na novosti